Restauracja zdjęcia
Ciekawe miejsca turystyczne i obiekty,  Hotel kulisy prowadzenia,  Strona Główna

Jak zdobyć klienta – wystroje wnętrz i aranżacje

Jak zdobyć klienta??

Restauracja? Restauracja w hotelu? Bez względu na miejsce wszyscy zastanawiają się nad tym jak zdobyć klienta? Ostatnio czytałem wywiad z Panem Piotrem Komór na stronie magazin.storyous.com, bardzo fajnie poprowadzona rozmowa.

Stare drewno restauracja
Restauracja w drewnie
fot. www.bergwiesenglueck.at

Najważniejsze czynniki jakie można wyłowić z informacji jakie przekazuje P.Piotr to że warto dołożyć starań i pozyskać grupy, tak aby świętowały u nas różne okazje. Może to być impreza firmowa, urodziny, komunie. Dlaczego? Z rozmowy z doświadczonym menedżerem wynika, że z reguły rachunek z grup okolicznościowych jest dwukrotnie wyższy przeliczając na jednego gościa, niż z klientów indywidualnych.

To nie znaczy natomiast, że trzeba porzucić starania o gościa indywidualnego. Pracując w jednym z hoteli w Austrii doświadczyłem jak dobra obsługa może wpłynąć na pocztę pantoflową. Pytając każdego gościa, którego miałem przyjemność obsługiwać, prawie 80%  mówiło że trafiło do tego obiektu z rekomendacji. Lecz jest to żmudny proces i można powiedzieć długoletni. Taka wypracowana (powracająca) grupa przynosi nam też znaczne profity w postaci pozytywnych opinii.

jak zdobyć klienta
Drewniana podłoga w restauracji
fot. www.forsthofgut.at

Jak to jest z restauracją w hotelu, zamku, pałacu itp.?

Obiekt zdobywając grupy konferencyjne czy ślubne prawdopodobnie w przypadku dobrej obsługi zdobywa także klienta w późniejszym czasie. Wielokrotnie to się potwierdziło, że np. małżonkowi, który był na konferencji, tak się bardzo podobało, że zabrał na weekend żonę.

Gdzie drzemie szansa dla hoteli? Opowiem sytuację jaką miałem okazję przeżyć. Pracowałem w małym hotelu (24 pokoje), który nie posiadał zaplecza dla konferencji czyli sali na dużą liczę osób. Pomimo tego naprawdę często odbywały się tam urodziny, wesela, sesje fotograficzne itp. Dlaczego tak się działo? Myślę że czynników było wiele: ładny design, do tego niewielki hotel, który gwarantował kameralność i personalność obsługi. Dlatego uważam że większe perspektywy wygrania gościa grupowego będą miały obiekty, które mogą zagwarantować osobowość i ładny design.

Lampy nad stołem
Lampy wiszące na stołem
fot.www.innsholz.at

Bardzo fajnym miejscem prowadzenia restauracji są góry, szczególnie przy wyciągu. U nas panuje teraz moda na apartamenty i ludzie chętnie wychodzą razem, aby uczcić wspólny wieczór czy inną okazję. Wolą „zjeść na mieście” niż gotować samemu w apartamencie.

Myślę, że pary które mają dzieci i wyjeżdżają na jeden albo kilka dni odpocząć, zostawiając dzieci w domu, z reguły luzują pas budżetowy i wydają więcej ( np. dodatkowo butelkę wina, bukiet kwiatów, zabiegi spa itp.). Warto także rozmawiać z gośćmi i zdobywać informacje, ponieważ wtedy mamy możliwość lepszej sprzedaży.

Miasta oblegane przez turystów, zawsze noszą ze sobą duży potencjał. Jednak trzeba pamiętać o dobrej reklamie, a mam na myśli raczej świat wirtualny. Takim nie odkrytym miejscem moim zdaniem jest Jelenia Góra. Miasto leży blisko ośrodków turystycznych, posiada masę atrakcji, do tego ma piękny rynek, wszystko mówi na „tak”.

Restauracja w stylu rustykalnym
Restauracja w starym klimacie
fot.www.unterschwarzach.at

Jak urządzić restauracje?

Sądzę, że tutaj każdy preferuje swój własny styl. Jednak żyjąc w dzisiejszych czasach należy pamiętać o trendach panujących nie tylko dzisiaj. Materiały ponadczasowe takie jak drewno czy kamień zawsze dobrze się komponują we wnętrzach. Drewno ociepla wizerunek miejsca i sprawia, że ma się ochotę posiedzieć dłużej.

Wystrój wnętrza w restauracji
Restauracja wystrój wnętrza
fot.www.bergfried.at

 

Pozdrawiam

Dr Hotel

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *